Criteriile de apreciere ale lui Steinitz


Subiectul emisiunii 244 – 29 decembrie 2018 a fost:
Criteriile de apreciere ale lui Steinitz

Cadru din emisiune:

Invitatul emisiunii a fost CM Dan Horvat, CSM Cluj-Napoca.

“Pentru a putea aprecia o poziţie ai nevoie de criterii. Genialul mare maestru şi campion al lumii W. Steinitz a fost primul care a teoretizat şi enunţat toate cele nouă criterii care reuşesc să acopere toate evenimentele ce pot surveni pe tabla de şah, ajutându-ne la aprecierea poziţiei, respectiv la elaborarea planurilor de joc.
Criteriile de apreciere ale poziţiei enunţate de W. Steinitz şi ce generează:
1) Dezvoltarea figurilor – conduce la avantaj sau dezavantaj de dezvoltare;
2) Mobilitatea figurilor – conduce la avantaj de spaţiu în caz de mobilitate superioară;
3) Controlul şi ocuparea centrului – legătura centru – spaţiu, în absenţă este centru – spaţiu restrâns;
4) Poziţia regilor – rege expus atacurilor, respectiv rege protejat – în siguranţă;
5) Câmpuri tari şi câmpuri slabe pe tablă – se observă câmpurile slabe, punctele tari;
6) Structura sau configuraţia pionilor – apariţia pionilor liberi apăraţi, doar liberi, în falangă, sau dubli, înapoiaţi, slabi, izolani etc;
7) Majoritatea de pioni pe flanc (al damei sau regelui) – 3 pioni contra 2 (flancul damei) sau 4 contra 3 ( flancul regelui);
8) Situaţia coloanelor deschise – coloane deschise ocupate de turn, cu posibilităţi de pătrunderi pe liniile 7, 8 respectiv liniile 1şi 2.
9) Perechea de nebuni – deţinerea unui enorm potenţial de atac în poziţii deschise.
Aceste criterii de apreciere generează principalele forme de avantaj care vor servi la elaborarea planurilor de joc specifice construcţiei cooperării strategice de atac, apărare şi contraatac, a diverselor deschideri şi a planurilor de poziţie.”
Partida:
Popert,HW – Staunton,Howard [C45]
London, 1840

În noua grilă de primăvară a TVR Cluj emisiunea noastră se va difuza sâmbăta de la ora 13.40 după Jurnalul Militar, reluarea duminică de la ora 9.10. De luni până vineri vor fi redifuzări ale emisiunilor din perioada 2010-2018, de la ora 11. Emisia live TVR Cluj poate fi urmărită pe http://www.tvrplus.ro/live-tvr-cluj .
Dacă nu le puteţi viziona la aceste ore, aceste emisiuni pot fi vizionate pe canalul youtube regisipioni.

Gazda noastră a fost ca de obicei maestrul FIDE Alin Toma Andreica.

Emisiunea pe youtube:

Cine răspunde corect la trei din problemele emisiunii (problemele sunt prezentate la sfârşitul fiecărei emisiuni) va fi invitat alături de maestrul FIDE Alin Toma Andreica la înregistrarea uneia din viitoarele lecţiile de şah.
Puteţi să ne scrieţi răspunsurile la problemă pe mail la regisipioni@tvr.ro.

Pe site-ul TVR Cluj isi au locul acum informatii de actualitate, programul saptamanal propriu, alaturi de posibilitatea de urmarire live a emisiei noastre. Apare şi o descriere succinta a emisiunilor TVR Cluj si o prezentare a oamenilor care stau in faţa şi în spatele ecranului – ce scrie despre Regi si Pioni gasiti aici.