Calcularea variantelor prin metoda eliminarii


Subiectul emisiunii 216 – 02 februarie 2018 a fost:
– Calcularea variantelor prin metoda eliminarii
Cadru din emisiune:

“Nu este uşor să alegem o mutare din mai multe posibilităţi .Trebuie luat în calcul şi faptul că alegerea mutării se face într-un interval de timp delimitat undeva în medie la 3 minute pentru o mutare. Orice prelungire a acestui timp înseamnă automat că rămâne timp mai puţin pentru celelalte mutări. O metodă importantă în calculul variantelor este ELIMINAREA mutărilor proaste. Dacă avem 3 mutări la dispoziţie şi constatăm că două dintre mutări sunt proaste şi ne duc într-o poziţie pierdută, atunci automat o alegem pe ultima cu speranţa că este cea buna. Dacă şi a treia mutare duce la o poziţie pierdută, atunci asta este!”

Invitatul emisiunii a fost:
Sandea Iancu Ioan, 10 ani, elev în clasa a III-a la Colegiul National “George Cosbuc” din Cluj-Napoca

Gazda noastră a fost ca de obicei maestrul FIDE Alin Toma Andreica.

Emisiunea pe youtube:

Termen limită pentru rezolvarea problemei emisiunii 216: vineri 09 februarie 2018.

Emisiunile noastre pot fi vizionate pe TVR Cluj de la ora 11.50 in fiecare zi, vineri fiind premierele şi reluarea lor având loc luni. Dacă nu le puteţi viziona la aceste ore, aceste emisiuni pot fi vizionate pe canalul youtube regisipioni.

Cine răspunde corect la trei din problemele emisiunii (problemele sunt prezentate la sfârşitul fiecărei emisiuni) va fi invitat alături de maestrul FIDE Alin Toma Andreica la înregistrarea uneia din viitoarele lecţiile de şah.
Puteţi să ne scrieţi răspunsurile la problemă pe mail la regisipioni@tvr.ro.

Pe site-ul TVR Cluj isi au locul acum informatii de actualitate, programul saptamanal propriu, alaturi de posibilitatea de urmarire live a emisiei noastre. Apare şi o descriere succinta a emisiunilor TVR Cluj si o prezentare a oamenilor care stau in faţa şi în spatele ecranului – ce scrie despre Regi si Pioni gasiti aici.
Emisiunile noastre pot fi urmărite de luni până vineri de la ora 11.50:
– luni – reluarea emisiunii noi difuzate vinerea precedentă
– marţi, miercuri şi joi – redifuzări ale emisiunilor din arhiva Regi şi Pioni – emisiuni dintre anii 2010-2018
– vineri – emisiune nouă (premieră)