Pionii dubli


Subiectul emisiunii 207 – 03 noiembrie 2017 a fost:
– Pionii dubli
“Conform definiției, prin pioni dublați înțelegem doi pioni care se află pe aceeași coloană. În această situație se ajunge ușor când are loc o captură făcută de un pion. Pionul e obligat prin această mișcare să părăsească coloana pe care se află și să ajungă pe pătrățelul unde era figura capturată. Automat, pe coloană se află 2 pioni și pionul din spate iși pierde mobilitatea pentru că este blocat de cel din față. Problema se amplifică dacă cei 2 pioni dubli ajung izolați pe coloana lor fără să aibă vecini pe coloanele alăturate. Noi numim acești pioni PIONI DUBLI IZOLAȚI. Dacă pionii dubli au vecini pe coloane alăturate, ei sunt mai puțini slabi pentru că se pot apăra între ei și se numesc PIONI DUBLI CU VECINI. Totuși, putem vorbi și de a 3-a categorie PIONI DUBLI PUTERNICI, când nu ne interesează neajunsurile ci beneficiile pe care le câștigăm prin câmpurile pe care le controlăm în momentul când se dublează pionii.”

Invitatul emisiunii a fost:
Țâmbuc Rares Ioan, 8 ani, elev in clasa a II-a la Şcoala Gimnaziala “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca

Gazda noastră a fost ca de obicei maestrul FIDE Alin Toma Andreica.

Emisiunea pe youtube:

Termen limită pentru rezolvarea problemei emisiunii 207: vineri 10 noiembrie 2017.

Emisiunile noastre pot fi vizionate pe TVR Cluj de la ora 11.50 in fiecare zi, vineri fiind premierele şi reluarea lor având loc luni. Dacă nu le puteţi viziona la aceste ore, aceste emisiuni pot fi vizionate pe canalul youtube regisipioni.

Cine răspunde corect la trei din problemele emisiunii (problemele sunt prezentate la sfârşitul fiecărei emisiuni) va fi invitat alături de maestrul FIDE Alin Toma Andreica la înregistrarea uneia din viitoarele lecţiile de şah.
Puteţi să ne scrieţi răspunsurile la problemă pe mail la regisipioni@tvr.ro.

Pe site-ul TVR Cluj isi au locul acum informatii de actualitate, programul saptamanal propriu, alaturi de posibilitatea de urmarire live a emisiei noastre. Apare şi o descriere succinta a emisiunilor TVR Cluj si o prezentare a oamenilor care stau in faţa şi în spatele ecranului – ce scrie despre Regi si Pioni gasiti aici.
Emisiunile noastre pot fi urmărite de luni până vineri de la ora 11.50:
– luni – reluarea emisiunii noi difuzate vinerea precedentă
– marţi, miercuri şi joi – redifuzări ale emisiunilor din arhiva Regi şi Pioni – emisiuni dintre anii 2010-2017
– vineri – emisiune nouă (premieră)