Finalul Rege și 2 pioni contra Rege și 2 pioni


Subiectul emisiunii 231 – 16 iunie 2018 a fost:
Finalul Rege și 2 pioni contra Rege și 2 pioni

Cadru din emisiune:

Invitatul emisiunii a fost Matei Amariei, în vârstă de 11 ani, elev în a clasa a 4-a la Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

“Astăzi continuăm să prezentăm finaluri. În primul rând într-un final trebuie să descoperim obiectivele celor două părţi, punctele cheie ce trebuie câştigate şi, bineînţeles, cum trebuie să jucăm pentru a ne creşte şansele de reuşită. Cunoaşterea unor poziţii tip este obligatorie. Noi pur şi simplu trebuie să încercăm să ajungem în aceste poziţii şi din acel punct putem comuta creierul pe pilot automat. Totuşi, şi dacă uităm mutările care trebuie făcute în momentul când ajungem în poziţie tip, faptul că ştim ce urmărim ne dă şanse de reuşită foarte mari. Continuăm cu Finalul Rege și 2 pioni contra Rege și 2 pioni. Avem următoarele cazuri:
a) Cei 2 pioni ai ambelor părți sunt legați și se află pe coloane diferite;
b) Cei 2 pioni ai ambelor părți sunt legați și se află pe aceleași coloane;
c) Una dintre părți are pionii legați și cealaltă pionii izolati;
d) Cei 2 pioni ai ambelor părți sunt izolați și se află pe aceleași coloane;
e) Cei 2 pioni ai ambelor părți sunt izolați și se află pe coloane diferite.”

În noua grilă de primăvară a TVR Cluj emisiunea noastră se va difuza sâmbăta de la ora 13.40 după Jurnalul Militar, reluarea duminică de la ora 9.10. De luni până vineri vor fi redifuzări ale emisiunilor din perioada 2010-2018, de la ora 11. Emisia live TVR Cluj poate fi urmărită pe http://www.tvrplus.ro/live-tvr-cluj .
Dacă nu le puteţi viziona la aceste ore, aceste emisiuni pot fi vizionate pe canalul youtube regisipioni.

Gazda noastră a fost ca de obicei maestrul FIDE Alin Toma Andreica.

Emisiunea pe youtube:

Cine răspunde corect la trei din problemele emisiunii (problemele sunt prezentate la sfârşitul fiecărei emisiuni) va fi invitat alături de maestrul FIDE Alin Toma Andreica la înregistrarea uneia din viitoarele lecţiile de şah.
Puteţi să ne scrieţi răspunsurile la problemă pe mail la regisipioni@tvr.ro.

Pe site-ul TVR Cluj isi au locul acum informatii de actualitate, programul saptamanal propriu, alaturi de posibilitatea de urmarire live a emisiei noastre. Apare şi o descriere succinta a emisiunilor TVR Cluj si o prezentare a oamenilor care stau in faţa şi în spatele ecranului – ce scrie despre Regi si Pioni gasiti aici.