Cum gândim după ce adversarul face o mutare?


Subiectul emisiunii 242 – 15 decembrie 2018 a fost:
Cum gândim după ce adversarul face o mutare?

Cadru din emisiune:

Invitatul emisiunii a fost CM Dan Horvat, CSM Cluj-Napoca.

“Deşi am citit multe cărţi de şah am descoperit că sunt multe lucruri de bază despre care nu se scrie nimic, iar despre altele se despică firul în patru, se scriu zeci de pagini şi sunt şanse foarte mari ca aceste informaţii să nu le foloseşti niciodată. Şi nu cred că acest fenomen există doar la şah.
Astăzi vreau să discutăm despre ceva de care ne lovim la fiecare mutare! Ce facem după ce adversarul a făcut o mutare? Acest mecanism de gândire trebuie foarte bine pus la punct pentru claritate, pentru evitarea erorilor şi, de ce nu, economisirea de timp şi energia consumată. Mecanismul de gândire constă într-un set de întrebări şi răspunsuri care au rolul de a găsi mutarea pe care trebuie să o fac.
Întrebarea numărul 1:
De ce a făcut adversarul mutarea ?
Răspunsuri posibile:
A) A creat o ameninţare (un atac);
B) O mutare de consolidare (o apărare);
C) A făcut o mutare greşita.
Dacă răspunsul este A) atunci TREBUIE să mă apăr cu cele 5 apărări disponibile: bat piesa atacatoare, aduc o piesă care să apere piesa atacată (sau câmpul atacat), pun ceva în faţa piesei atacate (sau câmpului), fug cu piesa atacată pe un câmp care nu e sub atac şi, ultima aparare, Contraatacul – adică atac şi eu la rândul meu o piesă (sau câmp) a adversarului. Din toate apărările găsite o aleg pe cea care îmi convine cel mai mult!
Dacă răspunsul este B) am o mare libertate de a alege mutarea şi o să aleg o mutare de Atac ori o mutare de Consolidare. Depinde foarte mult de planul strategic pe care îl am.
Dacă răspunsul este C), adică adversarul a făcut o mutare greşită, îmi pun întrebarea suplimentară dacă pot profita imediat de acest lucru. Dacă nu pot profita atunci revin la varianta B, ţinând totuşi cont de greşeala făcută de adversar, aşteptând momentul oportun în care pot profita de acea greşeală.
Să vedem o partidă, arătând mecanismul mutare cu mutare.”
Partida din emisiune:
Polerio,Giulio Cesare – Domenico
Rome, 1610

În noua grilă de primăvară a TVR Cluj emisiunea noastră se va difuza sâmbăta de la ora 13.40 după Jurnalul Militar, reluarea duminică de la ora 9.10. De luni până vineri vor fi redifuzări ale emisiunilor din perioada 2010-2018, de la ora 11. Emisia live TVR Cluj poate fi urmărită pe http://www.tvrplus.ro/live-tvr-cluj .
Dacă nu le puteţi viziona la aceste ore, aceste emisiuni pot fi vizionate pe canalul youtube regisipioni.

Gazda noastră a fost ca de obicei maestrul FIDE Alin Toma Andreica.

Emisiunea pe youtube:

Cine răspunde corect la trei din problemele emisiunii (problemele sunt prezentate la sfârşitul fiecărei emisiuni) va fi invitat alături de maestrul FIDE Alin Toma Andreica la înregistrarea uneia din viitoarele lecţiile de şah.
Puteţi să ne scrieţi răspunsurile la problemă pe mail la regisipioni@tvr.ro.

Pe site-ul TVR Cluj isi au locul acum informatii de actualitate, programul saptamanal propriu, alaturi de posibilitatea de urmarire live a emisiei noastre. Apare şi o descriere succinta a emisiunilor TVR Cluj si o prezentare a oamenilor care stau in faţa şi în spatele ecranului – ce scrie despre Regi si Pioni gasiti aici.