Jocul intuitiv


Subiectul emisiunii 246 – 02 februarie 2019 a fost:
Jocul intuitiv

Cadru din emisiune:
Invitatul emisiunii a fost CM Dan Horvat, CSM Cluj-Napoca.

“Ce este intuiţia şi ce gândesc despre intuiţie marii maeştri?
Mari filozofi în diverse perioade ale istoriei au definit intuiţia în diferite moduri. Totuşi, începând cu Platon s-a definit intuiţia ca o capacitate de a lua rapid decizii ca urmare a unei înţelegeri bazate pe o lungă experienta.

Dar cum definesc marii maeştri intuiţia?
Fostul campion mondial Anand spunea simplu că Intuiţia este prima mutare pe care o vede pe tablă! O definiţie scurtă, un punct de vedere personal care se referă la privirea rapidă ce pătrunde profund în caracteristicile poziţiei şi generează în creier mutarea!
Acest algoritm se potriveşte ca o mănuşă pentru marele Capablanca. Marele maestru Bora Kostici povesteşte cum într-o seară la Clubul de Şah din New York un grup de mari maeştri analizau o poziţie şi, după îndelungi discuţii, au ajuns la concluzia că cea mai buna mutare ar fi 1. Ne5. Tocmai trecea prin zona Capablanca şi unul din analizatori l-a întrebat pe Capa care ar fi cea mai bună continuare. Aruncând o privire scurtă, acesta a indicat mutarea 1. Ce5! S-au aşezat din nou la analiză şi după alte 2 ore au ajuns la concluzia că Raul Capablanca a avut dreptate.

Intuiţia în şah şi nu numai în şah este procesul conştient sau înconştient care generează rapid jucătorului soluţia fără o gândire aprofundată, soluţie pe care jucătorul nu o poate explica. Jucători precum Raul Capablanca şi Tigran Petrosian în anumite poziţii nici nu gândeau, ei simţeau sau ştiau ce trebuie să facă. Numai calculul concret, fără intuiţie, nu dă rezultatele dorite.
Diferenţa dintre om şi computer din punct de vedere al calculului constă în faptul că la sfârşitul lungilor variante concluzia computerului este legată de material în timp ce omul începe să simtă poziţia. Dar să nu ne închipuim că jucătorul tânăr de la început are intuiţie. Intuiţia se formează şi se dezvoltă în timp, pe măsura ce el studiază şi analizează partidele clasicilor. La cei înzestraţi intuiţia apare mai repede.

Marele maestru Vladimir Kramnik consideră că intuiţia este o percepţie rapidă a poziţiei greu de explicat logic. După părerea sa intuiţia depinde şi de nivelul de cunoştinţe, cu fiecare acumulare de noi cunoştinţe intuiţia se îmbunătăţeşte, însă intuiţia depinde şi de natura jucătorului. După părerea sa, talentul şahist se manifestă înainte de toate prin intuiţie. Cu cât jucătorul este mai puternic cu atat el calculează mai puţin!

Caracteristic pentru jucătorul puternic este faptul că în situaţii complicate, unde ar fi nevoie de mult calcul, el renunta la calcul şi alege mutarea în mod intuitiv şi apoi verifică prin calcul justeţea soluţiei alese!
Şahul nu este monopolul oamenilor de formaţie analitică. Printre marii jucători ai lumii au fost şi sunt şi astăzi mulţi romantici. Chiar şi Alehin nu putea suferi matematica – el a studiat Dreptul. Pentru romantici esenţialul este inspiraţia, reacţia promptă. Un rol important îl joacă fantezia.

Să vedem acum un titan al jocului intuitiv, fostul campion mondial Mihail Tal.”

Un exemplu de sacrificiu de pion intuitiv în deschidere este
Tal Mihail (2605) – Speelman Jonathan (2550) [B17]
Subotica, 1987

În noua grilă de primăvară a TVR Cluj emisiunea noastră se va difuza sâmbăta de la ora 13.40 după Jurnalul Militar, reluarea duminică de la ora 9.10. De luni până vineri vor fi redifuzări ale emisiunilor din perioada 2010-2018, de la ora 11. Emisia live TVR Cluj poate fi urmărită pe http://www.tvrplus.ro/live-tvr-cluj .
Dacă nu le puteţi viziona la aceste ore, aceste emisiuni pot fi vizionate pe canalul youtube regisipioni.

Gazda noastră a fost ca de obicei maestrul FIDE Alin Toma Andreica.

Emisiunea pe youtube:

Cine răspunde corect la trei din problemele emisiunii (problemele sunt prezentate la sfârşitul fiecărei emisiuni) va fi invitat alături de maestrul FIDE Alin Toma Andreica la înregistrarea uneia din viitoarele lecţiile de şah.
Puteţi să ne scrieţi răspunsurile la problemă pe mail la regisipioni@tvr.ro.

Pe site-ul TVR Cluj isi au locul acum informatii de actualitate, programul saptamanal propriu, alaturi de posibilitatea de urmarire live a emisiei noastre. Apare şi o descriere succinta a emisiunilor TVR Cluj si o prezentare a oamenilor care stau in faţa şi în spatele ecranului – ce scrie despre Regi si Pioni gasiti aici.