Finalul Rege și 2 pioni contra Rege


Subiectul emisiunii 227 – 19 mai 2018 a fost:
Finalul Rege și 2 pioni contra Rege
Cadru din emisiune:

Invitatul emisiunii a fost Cârstea Luca, 9 ani, elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca.

“Jocul de șah noi l-am împărțit în 3 părți: deschidere, joc de mijloc și final. Acest lucru l-am făcut pentru a putea fi studiat mai bine.
Totuși am constatat formarea unui cerc vicios. Dacă despre deschideri și jocul de mijloc apar periodic cărți, despre finaluri nu apar din 2 motive:
1. Nu există cerere
2. Este greu să scrii o carte despre finaluri venind cu ceva nou.
Eu personal am învățat finalurile dintr-o carte scrisă de Lisitin în 1956 și tradusă în limba română în 1960. De atunci în limba română nu a mai apărut nimic despre finaluri. În emisiunea de astăzi și emisiunile următoare voi încerca în mod metodic să prezint câteva lucruri de bază despre finaluri.
Astăzi începem cu finalul rege și 2 pioni contra rege.
Cei 2 pioni pot fi:
a) legați (adică pe coloane alăturate)
b) izolați (între cei 2 pioni există cel puțin o coloană liberă)
c) dubli (cei 2 pioni se află pe aceeași coloană).”

Emisiunea a fost difuzată pe TVR Cluj ( http://www.regisipioni.ro/ ) sâmbătă 19 mai 2018, ora 13.40.

În noua grilă de primăvară a TVR Cluj emisiunea noastră se va difuza sâmbăta de la ora 13.40 după Jurnalul Militar, reluarea duminică de la ora 9.10. De luni până vineri vor fi redifuzări ale emisiunilor din perioada 2010-2018, de la ora 11. Emisia live TVR Cluj poate fi urmărită pe http://www.tvrplus.ro/live-tvr-cluj .
Dacă nu le puteţi viziona la aceste ore, aceste emisiuni pot fi vizionate pe canalul youtube regisipioni.

Gazda noastră a fost ca de obicei maestrul FIDE Alin Toma Andreica.

Emisiunea pe youtube:

Cine răspunde corect la trei din problemele emisiunii (problemele sunt prezentate la sfârşitul fiecărei emisiuni) va fi invitat alături de maestrul FIDE Alin Toma Andreica la înregistrarea uneia din viitoarele lecţiile de şah.
Puteţi să ne scrieţi răspunsurile la problemă pe mail la regisipioni@tvr.ro.

Pe site-ul TVR Cluj isi au locul acum informatii de actualitate, programul saptamanal propriu, alaturi de posibilitatea de urmarire live a emisiei noastre. Apare şi o descriere succinta a emisiunilor TVR Cluj si o prezentare a oamenilor care stau in faţa şi în spatele ecranului – ce scrie despre Regi si Pioni gasiti aici.