Clubul Juniorul Cluj şi competiţiile Danone şi Agressione

Nu mai insist pe forum,  unde mai punem informaţii despre evenimente viitoare de şah, ski, MTB, înot, alte sporturi.  Dacă auziţi sau participaţi la diferite evenimente sportive şi consideraţi util, puteţi trimite un mail pe adresa noastră regisipioni@tvr.ro să-i trecem informaţiile pe forum.

Nu uitaţi că în fiecare duminică se difuzează câte o emisiune de şah care conţine şi o problemă de şah. Premiul este cartea  “Ghid pentru învăţarea jocului de şah” scrisă de maestrul FIDE Marius Ceteraş.

De ieri, vineri, au început competiţiile organizate de Clubul Juniorul la Şcoala “Horea” din Cluj. Este a doua ediţie de anul acesta care contează în clasamentul final al Cupei Danone.

From Cupa Danone pentru gradiniţă, începători, grupele sub 10 ani şi 11-12 ani şi Agressione Open Cup

Agressione Open Cup este destinată jucătorilor amatori şi profesionişti, adulţi şi copii şi este o competiţie de şah clasic de tip open, cu câte două runde pe zi.  Pentru a vedea cam care este valoarea concurenţilor vă puteţi uita pe chess-results. Aşa puteţi aprecia mai uşor locul unde se situează copiii şi se poate înţelege mai uşor până unde trebuie să se meargă cu ambiţiile … părinteşti. Pentru ca un şahist să câştige sume demne pentru un trai decent, valoarea lui trebuie să fie echivalentă unui maestru internaţional sau să intre, după ce ajunge la un nivel respectabil de joc,  în antrenorat.

From Cupa Danone pentru gradiniţă, începători, grupele sub 10 ani şi 11-12 ani şi Agressione Open Cup

Sâmbătă au început şi competiţiile Danone pentru copii: grădiniţă, începători, sub 10 ani şi 11-12 ani. Nu a putut participa toată lumea, mulţi trebuind să renunţe la turneu pentru că duminică trebuie să ajungă deja la Călimăneşti – Căciulata unde încep Campionatele Naţionale Individuale de juniori.  Vă dau tot un link, să vedeţi cine participă dintre clujeni sau cunoscuţi. Simultan se desfăşoară la Iaşi campionatul mondial interşcolar. În concluzie, multă lume bună (fetele au fost favorizate, nefiind aşa concurenţa n-a existat anul trecut rundă preliminară) n-a putut fi prezentă dar acest lucru nu înseamnă că disputele n-au fost aprinse – categoria grădiniţă cu 28 participanţi fiind de departe cea mai numeroasă şi gălăgioasă. Nu pot da decât clasamentele finale la grădiniţă şi începători, aceste concursuri terminându-se sâmbătă. Pentru explicaţii despre ierarhizarea copiilor cu acelaşi număr de puncte pe bază de Bucholz (care ţine cont de valoarea şi rezultatele adversarilor), puteţi căuta pe internet, consider că este suficient dacă spun că acesta este modul de ierarhizare şi la competiţiile profesioniste. S-au dat multe medalii de către organizatori şi diplome la toţi copiii, ştiindu-se ce important este pentru copii să fie răsplătiţi pentru efortul considerabil pe care l-au făcut pentru vârsta lor – 5 runde în aceeaşi zi.

From Cupa Danone pentru gradiniţă, începători, grupele sub 10 ani şi 11-12 ani şi Agressione Open Cup

Concursurile de şah pentru copiii de grădiniţă sunt un mic exemplu şi o experienţă unică … şi pentru personalul din şcoală, de la profesori la portari şi elevi. Nu am avut aparat de filmat să surprind energia nestăpânită a copiilor pe coridoare, să o prezint … în limbaj de lemn vorbind “factorilor de decizie de la nivel guvernamental”. În mod evident nu sunt pentru clasa nulă (adică 0), consider că “nu sunt stabilite pârghiile necesare” pentru a trimite copii aşa mici în şcoli, să stea pe scaun măcar o jumătate de oră. Şahul este o “metodă de a ajuta copiii să se integreze”, dar nu poţi face numai şah cu ei. Până la bâlbâiala definitivă a “celor în drept”, personalul şcolii Horea a putut simţi pentru o zi ce va putea fi tot anul următor la şcoală, adică …  “şcoala altfel”.

Găsiţi sub prima poză şi linkul la pozele originale. Nu am folosit blitzul decât arareori pentru a nu deranja.

Succes copiilor mai mari mâine, succes de luni încolo celor care se luptă pentru titlurile de campioni. Pentru rezultate tot mai bune trebuie să existe competiţii la Cluj şi acestea trebuie sprijinite. Cu timpul vor creşte şi calitatea şi pretenţiile.